Novosti

KALENDAR DOGAĐANJA U 2013.GODINI

12.02.2013

SIJEČANJ

 

Naziv manifestacije: Trikraljski zvezdari

Datum održavanja: 05.siječanja 2013.

Mjesto održavanja: Desinić

Opis manifestacije: Svatko tko dođe 5. siječnja u Desinić  moći će prisustvovati i doživjeti stogodišnju tradiciju «pjevanja sa zvijezdom pod oknom» koja se obilježava po okolnim kućama i restoranima. Posebno je zanimljivo i to da se stariji i mlađi pjevači natječu tko će imati ljepšu zvijezdu i pjesmu sveta tri Kralja.

Naziv manifestacije: Vincekovo

Datum održavanja: 22.siječanj 2013.

Mjesto održavanja: u jednoj od klijeti članova vinogradarske udruge «Barilček»

Organizator: Vinogradarska udruga «Barilček»

Opis manifestacije: provodi se tradicionalni obred blagoslova vinograda i početak radova u  vinogradu.

 

TRAVANJ

Naziv manifestacije: Jurjevski dani u Desiniću

Datum održavanja:19. - 21. travnja 2013.

Mjesto održavanja: Desinić

Organizator: općina Desinić i TZ Desinić

Opis manifestacije: ovom manifestacijom obilježit će se dvadeset godina postojanja općine Desinić. Za tu priliku održat  će se raznolika i bogata trodnevna događanja sadržana u susretima delegacija pobratimljenih gradova Holešova iz Češke, Gloggnitza iz Austrije i domaćina općine Desinić. U kulturno umjetničkom programu nastupit će  brojne udruge, sportski klubovi te razna kulturno umjetnička društva među kojima izdvajamo komorni orkestar iz Holešova i  rog trubače iz Gloggnitza. Održat će se program kuburaša koji obilježavaju svoju dvadesetu godišnjicu, program nogometaša koji obilježavaju svoju tridesetu godišnjicu, a centralno događanje će biti program mažoretkinja koje obilježavaju petnaestu godišnjicu i to u vidu održavanja Međunarodne smotre mažoretkinja sa sudionicima iz Češke, Slovenije, Italije i Slovačke. Također će se održati i tradicionalna izložba vina, sira, domaćih kruhova i salamijada. Nakon bogatog kulturnog programa trećeg dana događanja provest će se i javna debata i radionica sa vrlo aktualnom temama o europskim integracijama i procesu pristupanja Hrvatske kao nove članice u Europsku uniju gdje će se moći postavljati pitanja te iznositi mišljenja o procesu pristupanja Europskoj uniji i kako će to utjecati na promjenu  načina života i okruženja u Hrvatskoj.

SRPANJ

Naziv manifestacije: Dani kulture, zabave i športa

Datum održavanja: 20. srpnja 2013.

Mjesto održavanja: Velika Horvatska (područna škola)

Organizator: KUD Horvatska

Opis manifestacije: ovu manifestaciju KUD Horvatska provodi u cilju razvijanja kulture, zabave i športa koju ujedno svake godine posjećuju i brojna kulturno umjetnička društva iz cijele Hrvatske te je ta manifestacija vrlo dobar  pokazatelj da i društva iz malih sredina mogu prirediti lijepi cjelodnevni raznovrsni program i sve skupa zabaviti.

Naziv manifestacije: Anino u Desiniću

Datum održavanja:26. srpnja 2013.

Mjesto održavanja: Trg Svetog Jurja u Desiniću

Opis manifestacije: limena glazba ovom će  prigodom obilježit 111 godina postojanja. Obilježavanju Aninog u  Desiniću pridružuju se  brojni sastavi zabave glazbe iz Desinića, a ugostitelji se brinu da ne nedostaje dobre kapljice i ukusne hrane.

KOLOVOZ

Naziv manifestacije: Druženje i Sveta misa kod lipe u Osredku Desinićkom

Datum održavanja:18.kolovoza 2013.

Mjesto održavanja: Osredek Desinićki

Opis manifestacije: druženje uz lipu staru 148 godina, jednu od najbolje očuvanih stabla u ovom dijelu Europe počinje sa Svetom misom  a za daljnje dobro raspoloženje pobrinut će se limena glazba «Karlo Lugarić» i kuburaško društvo «Desinićka kubura»,  a sa dobrom kapljicom počastiti će domaćini koji u neposrednom susjedstvu imaju svoje klijeti.

Naziv manifestacije: Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru

Datum održavanja: svake subote u razdoblju od 24. kolovoza do 21. rujna 2013.

Mjesto održavanja: Veliki Tabor

Organizator: MHZ, Društvo veliki Tabor i TZ Desinić

Opis manifestacije: Veliki Tabor kao srednjovjekovni grad svojom ljepotom privlači mnogobrojne turiste i ljubitelje povijesno kulturne baštine. Iz tog razloga su Muzeji Hrvatskog Zagorja  sa općinom Desinić, TZ općine Desinić i udrugama općine Desinić podržali ovaj projekt. Održavaju se razna događanja  te radionice kao npr. srednjovjekovne radionice, viteške borbe, plesovi, gađanje lukom i strijelom, upoznavanje vrsta i načina izrade srednjovjekovnog oružja i zaštitne opreme te razne druge i to za čitavo vrijeme trajanja srednjovjekovnih svečanosti.

LISTOPAD

Naziv manifestacije: Deca išćeju Veroniku

Datum održavanja: 25. listopada 2013.

Mjesto održavanja: OŠ Đure Prejca u Desiniću

Organizator: Društvo Veliki Tabor, TZ Desinić i općina Desinić

Opis manifestacije: 4 godinu za redom održat će se natjecanje u likovnoj i literarnoj kulturi na temu velike nesretne ljubavi Veronike Desiničke. Važnost projekta prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta davanjem preporuke za sudjelovanje škola sa područja cijele Republike Hrvatske, a ujedno projekt se širi i na susjedne zemlje, Sloveniju pa čak i Čile.

STUDENI

Naziv manifestacije: Martinje u Desiniću

Datum održavanja: 11. studenog 2013.

Mjesto održavanja: Trg Svetog Jurja u Desiniću

Organizator. Vinogradarska udruga «Barilček»

Opis manifestacije: Prigodna ceremonija krštenja mošta  na Desinićki način u čast Boga Bakusa i njegovog sina Martina

PROSINAC

Naziv manifestacije: Božićni koncert

Datum održavanja: 21. prosinca 2013.

Mjesto održavanja: PŠ Velika Horvatska

Organizator. KUD Horvatska

Opis manifestacije: prigodni Božićni program

Naziv manifestacije: Božićni koncert

Datum održavanja: 26. prosinca 2013.

Mjesto održavanja: Desinić

Organizator. Limena glazba «Karla Lugarića»

Opis manifestacije: prigodni Božićni program

<< početna