Novosti

Zakonske obaveze skrbnika pasa

07.08.2017

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna veća od 10 000 kn.
Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6000 kn.
Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava ne željeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi više od 10 000 kn.
Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom većim od 10 000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.
Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.
Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.
Na slijedećoj poveznici nalazi se odluka općinskog vijeća ODLUKA O UVJETIMA I NAČINU DRŽANJA PASA I MAČAKA KAO KUĆNIH LJUBIMACA TE NAČINU POSTUPANJA S NAPUŠTENIM I IZGUBLJENIM ŽIVOTINJAMA

Link

<< početna