Udruge

Desiničke mažoretkinje

Desinićke mažoretkinje

Desinicke mažoretkinje osnovane su 1998. godine, pa tako sa puno uspjeha nastupaju vec punih 10 godina i to diljem naše Krapinsko-zagorske županije i republike Hrvatske a ostvareni su i mnogi zapaženi nastupi u Austriji, Češkoj, Italiji, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj i Sloveniji.

Upornim radom udruga je stasala u stabilnu i veoma dobro organiziranu cjelinu pa je tako, potpomognuta financijski od opcine Desinic i susjednih opcina i gradova, županijskih intitucija te mnogobrojnih pravnih i fizickih osoba, postala svojevrsnim zaštitnim znakom desinickog kraja i cijele krapinsko-zagorske županije.

U udruzi , prema starosnoj dobi, djeluju cetiri sastava mažoretkinja koje vode voditeljice koje su svoje znanje stekle baveci se mažoret plesom kao i osposobljavanjem u okviru našega saveza mažoretkinja.Od 1999. godine clanice su Hrvatskoga saveza mažoretkinja ( HRSAM-a ) kao i Europske asocijacije mažoretkinja ( NBTA ) a clanicama Zajednice amaterskih KUD-ova Krapinsko-zagorske županije postale su 2000. godine pa tako redovito nastupaju na priredbama u organizaciji istih.

Najvece uspjehe desinicke mažoretkinje ostvarile su 2000. godine kada na prvenstvu koje je bilo održano u Cavtatu postaju prvakinje Hrvatske, a iste godine na prvenstvu Europe koje je bilo održano u Dubrovniku postale su i prvakinjama Europe.

www.desinic-mazoret.com

Kulturno umjetničko društvo “Horvatska”

Na tradiciji KUD-a koji je djelovao prije pedesetak godina, a radi očuvanja kulturne tradicije i običaja našega kraja, ponovno je pokrenut rad KUD-a HORVATSKA iz Velike Horvatske.

Rad KUD-a HORVATSKA pokrenut je na inicijativu entuzijasta sa ciljem:

  • očuvanja kulturne tradicije i običaja našega kraja
  • okupljanja djece i mladeži
  • utjecaja na mlade generacije i druge uzraste u promicanju kulturnih i humanih vrijednosti
  • suradnje sa drugim društvima koje se bave sličnom djelatnošću
  • organizacija i sudjelovanja na kulturno-umjetničkim priredbama i manifestacijama, u Općini, Županiji i šire.

Udruga broji 50-tak članova i to u 3 sekcije. To su: velika folklorna, mala folklorna i tamburaška sekcija.

Velika Folklorna sekcija započela je sa radom 27.01.2007. godine pod vodstvom umjetničkog voditelja Damira Šemovčan, a Mala Folklorna sekcija započela je sa radom 3. veljače 2007. godine, također pod stručnim voditeljem Damirom Šemovčan.

kud-horvatska.desinic.hr

Društvo “Veliki Tabor”

Društvo "Veliki tabor"

udruga za promicanje kulturno-povijesnog naslijeđa i očuvanja povijesne baštine dvora Veliki Tabor

Dvor Veliki Tabor
p.p 19

49216 Desinić
dalibor.hrzica@kr.t-com.hr

Društvo ”Veliki Tabor” kao udruga djeluje od 1998 godine, dok sami začeci rada Društva ”Veliki Tabor” započinju još daleke 1975 godine, kada grupa ljubitelja Velikog Tabora, predvođena Josipom Štimcem organiziraju prve kulturne aktivnosti u samom dvoru s ciljem revitalizacije tada zapuštenog Velikog Tabora. Tada počinje raditi ”Zavičajni muzej općine Pregrada. 3. ožujka 1990 godine osnovana je Društvena organizacija za revitalizaciju Velikog Tabora, kao pravni slijednik Zavičajnog muzeja općine Pregrada, prethodnica današnjeg Društva ”Veliki Tabor”. 1993 godine u dvoru Veliki Tabor organizirana je najveća izložba u povijesti Društva ”Veliki Tabor” u suradnji sa Hrvatskim povijesnim muzejem pod nazivom ”Rattkayi Velikotaborski u hrvatskoj povijesti i kulturi, a povodom 200-te obljetnice izumruća posljednjeg muškog člana obitelji Rattkay. Otada pa sve do danas, uz promjene u organizacijskom smislu Društvo ”Veliki Tabor” uspješno radi na promicanju kulturno povijesnog naslijeđa i očuvanja povijesne baštine dvora Veliki Tabor i općine Desinić. Danas Društvo ”’Veliki Tabor” uspješno odgovara svim izazovima na području kulture i promicanju kulturnog naslijeđa dvora Veliki Tabor i općine Desinić. Društvo ”Veliki Tabor” ima uspješnu suradnju sa nekoliko udruga od kojih su svakako Hrvatska udruga”Muži zagorskog srca”, Družba Braća Hrvatskog Zmaja, te sa udrugama sa područja općine Desinić.