2021-11-19

PALJENJE SVIJEĆA U SPOMEN NA ŽRTVU VUKOVARA

„Navik on živi, ki zgine pošteno.“ /F. K. Frankopan/

Trideset je godina prošlo od toga dana kada je pao div, grad Vukovar. Na prvoj liniji obrane dugo je odolijevao napadima znatno jačeg i brojnijeg neprijatelja čime je omogućena konsolidacija hrvatskih obrambenih snaga. Bio je to tek početak duge mukotrpne borbe. Njegove žrtve nisu zaboravljene.

Svake se godine tradicionalno, u suorganizaciji općine, Udruge hrvatskih branitelja Desinić, Osnovne škole Đure Preca Desinić i Župe svetog Jurja Mučenika, pale  svijeće u čast i spomen na žrtvu Vukovara. U programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, uz članove općinskog vijeća, članove Udruge hrvatskih branitelja Desinić i mještana, sudjelovali su i učenici desinićke škole Lorena Cvilinder, Patrick Zubak i Toni Crnić kazivajući prigodne tekstove te njihove učiteljice Vedrana Gudek, prof. hrvatskog jezika i Gordana Bartol, prof. hrvatskog jezika. O značaju bitke za Vukovar govorila je prof. povijesti Mirjana Vrančić. Molitvu za sve poginule, stradale i nestale predvodio je vl. Franjo Mezak.

Trideset je godina prošlo od tog hladnog i sumornog dana. Neka se ne zaboravi i neka se nikad ne ponovi. Vječna im slava i hvala.